Der er noget i luften – også noget, som ikke handler om julegaver, risalamande, fyrværkeri og nytårsforsætter. Det handler derimod om fondsmidler.
Fundats’ gennemgang af en række udvalgte calls, puljer, temaopslag og prisuddelinger med ansøgningsfrist i de sidste uger af 2023 og starten af det nye år viser, at der i den kommende tid er rig mulighed for at søge om fondspenge til projekter om alt fra etablering af grønne åndehuller i de danske byer til projekter, der skal forsøge at øge valgdeltagelsen ved næste sommers Europa-Parlamentsvalg.
Tip Fundats om kommende deadlines
- Fundats bringer med mellemrum en oversigt over udvalgte aktuelle calls og puljer i de danske fonde. Vi hører derfor meget gerne fra fonde med deadlines de kommende måneder. Tips kan sendes til mailadressen kontakt@fundats.dk
Det er, som altid i Fundats’ tilbagevendende oversigter, værd at understrege, at nedenstående langt fra er en komplet liste over kommende deadlines. Derimod viser den et udsnit af nogle af de mange nye og interessante muligheder, der er for at søge om midler hos fonde med deadline ultimo 2023 og primo 2024.
Rækkefølgen herunder er defineret af de enkelte puljers eller calls’ ansøgningsdeadline.
Familien Hansens Fond
Ansøgningsfrist: 31. december 2023.
Den erhvervsdrivende fond Familien Hansens Fond, som Fundats fortalte om i en artikel i januar 2022, blev stiftet af ægteparret Janni og Per Hansen i december 2021. Formålet med fonden er at yde økonomisk støtte til almennyttige og almenvelgørende formål indenfor uddannelses-, sundheds-, kultur- og socialområdet.
Familien Hansen har en særlig tilknytning til Horsens, og det er en del af fondens fundats, at uddelinger sker til projekter og/eller borgere i Horsens og omegn samt tilgodeser borgere, der har en relation til byen.
Læs mere her.
Nordea-fonden
Ansøgningsfrist: 4. januar 2024.
Nordea-fonden har for et par uger siden åbnet en pulje kaldet 'Her gror vi' på 75 millioner kroner øremærket til borgerdrevne initiativer, der flytter naturen ind i byerne. Med puljen støtter fonden projekter, som aktiverer og etablerer samlingssteder i byerne, og som har fokus på biodiversitet og lokal forankring. Det kan for eksempel være byhaver, vandlegepladser eller frøbanker placeret mellem boligblokke, i en park eller ved et gadekær.
En af de tendenser, vi aktuelt oplever tydeligst og med stigende styrke, er et ønske om at have en mangfoldig og biodivers natur lige uden for døren, dér hvor man bor
Henrik Lehmann Andersen – Administrerende direktør, Nordea-fonden
Det afgørende er, at projekterne bidrager til at få bynaturen til at gro og fællesskaberne til at vokse.
"En af de tendenser, vi aktuelt oplever tydeligst og med stigende styrke, er et ønske om at have en mangfoldig og biodivers natur lige uden for døren, dér hvor man bor. Vi vil derfor gerne understøtte etableringen af mødesteder, som kan løfte fællesskaber og øge viden om natur og biodiversitet,” siger Henrik Lehmann Andersen, administrerende direktør i Nordea-fonden, i en pressemeddelelse.
Puljen har flere deadlines, så ansøgere hurtigere får svar, og støttede projekter kan komme hurtigst muligt i gang. Ansøgninger modtaget senest 4. januar kan forvente svar i løbet af februar, og dernæst er der nye deadlines 6. februar, 5. marts og 16. april. Der kan søges fra 200.000 til én million kroner pr. projekt.
Læs mere her.
15. Juni Fonden
Ansøgningsfrist: 10. januar 2024.
Fonden, der de seneste to år har uddelt 50 millioner kroner, støtter især natur, jagtorienterede formål, kultur, kunst og sociale og humanitære formål.
Læs mere her.
Trygfonden
Ansøgningsfrist: 31. januar 2024 kl. 12:00.
Med en ny særpulje på fem millioner kroner ønsker Trygfonden at støtte projekter i hele landet, der kan øge valgdeltagelsen ved Europa-Parlamentsvalget 2024 blandt de befolkningsgrupper, der sjældent får stemt.
”At alle stemmer er lige gode, gælder måske ikke i skønsang, men når det kommer til Europa-Parlamentsvalget, er det sandt. Derfor arbejder Trygfonden for at få flest mulige til at bruge deres stemme, uanset alder og baggrund. Et demokrati er stærkere jo flere, der deltager i det. Og selv om vi er alene i stemmeboksen, er valgdeltagelse en social handling, der påvirkes af det fællesskab, vi befinder os i. Et stærkt demokrati gør Danmark til et trygt sted at bo. Så selve deltagelsen i demokratiet er i høj grad et fælles anliggende,” skriver fonden på sin hjemmeside.
Læs mere her.
P. Carl Petersens Fond
Ansøgningsfrist: 31. januar 2024
Fonden, der kun har én årlig ansøgningsfrist, yder økonomisk støtte til fremme af videnskabelige studier, undersøgelser og arbejder indenfor alle grene af lægevidenskaben.
Det er fondens ønske at fremme medicinstuderendes mulighed for at prøve kræfter med forskning så tidligt i karrieren som muligt. De midler, der er til rådighed, uddeles til et antal skolarstipendier.
Læs mere her.
Velux Fonden
Ansøgningsfrist: 5. februar 2024.
’Miljø – et hav i balance’ er overskriften for et forskningskald, hvor Velux Fonden efterspørger forskningsprojekter og partnerskaber, der bidrager til at begrænse forureningen af havmiljøet og reducerer presfaktorerne på det danske hav.
Der kan søges om støtte til projekter med et budget over 500.000 kroner indenfor tre temaer: ’Genopretning af hav- og kystnære områder med fokus på klima’. ’Bekæmpelse af havforurening’. Og ’Fremtidige klimaløsninger og deres påvirkninger på havområderne’.
Læs mere her.
Bikubenfonden
Ansøgningsfrist: 26. februar 2024.
”Har du en visionær udstillingsidé, der kan bidrage til at udvikle kunstfeltet?” Sådan spørger Bikubenfonden uafhængige kuratorer, kunsthaller, museer og andre udstillingsaktører, der inviteres til at deltage i udstillingsprisen ’Vision 2024’.
Prismodtageren får op til fem millioner kroner til at realisere ideen. Desuden tilbydes modtageren af prisen et workshop-forløb, der udvikler koncepter for kommunikation, så den visionære idés potentialer også bidrager til at udvikle kunstfeltet, udstillingsformatet og skabe nye kunstmøder.
”Vi vil gerne være med til at skabe nye muligheder for kunstinstitutioner og kuratorer ved at fremme visionære og nytænkende ideer, der både kan udvikle de involverede aktører og bidrage til at udvikle billedkunstfeltet,” siger Dina Vester Feilberg, kunstchef i Bikubenfonden, i en pressemeddelelse fra fonden.
Det er i 2024 den 10. gang, at udstillingsprisen Vision uddeles.
Læs mere her.
Den A.P. Møllerske Støttefond
Ansøgningsfrist: 18. februar 2024.
For godt et år siden, i november 2022, bevilgede Den A.P. Møllerske Støttefond 80 millioner kroner til et kvalitetsløft af spejderhytter i hele landet. Fonden har nu åbnet for adgangen til at søge om at modtage et eksemplar af det, der kaldes 'fremtidens spejderhytte'.
Hytten er udviklet for at understøtte udeliv og udeaktiviteter i forbindelse med lokale spejder- og FDF-foreningers børne- og ungeaktiviteter. Den beskrives som et bæredygtigt alternativ til større hytter og er resultatet en af en brugerinddragelsesproces og efterfølgende arkitektkonkurrence.
Ansøgerfeltet er begrænset til én eller flere samarbejdende lokale spejder- eller FDF-foreninger, som har et konkret behov for at erstatte eksisterende nedslidte faciliteter eller mangler faciliteter til faste ugentlige aktiviteter til foreningens børne- og ungeaktiviteter.
Læs mere her.
Carlsbergfondet
Ansøgningsfrist: 1. marts 2024.
Som Fundats fortalte om for et par uger siden, har Carlsbergfondet netop for første gang uddelt et samlet større millionbeløb til initiativer, der alle har til formål at udbrede kendskabet til forskning og videnskab for en bred målgruppe i Danmark. I alt uddelte fonden i november 21 millioner kroner fordelt på 27 projekter, heriblandt en tv-serie på DR om Danmarks vilde natur og en pop-up-udstilling om aktuel klimaforskning.
Den 1. december lancerede Carlsbergfondet to nye åbne opslag med ansøgningsfrist 1. marts næste år, hvor både forskere og formidlere inviteres til at søge om støtte til formidling af forskning og videnskab. Midlerne udbydes i regi af ’Carlsberg Mindelegat’, der retter sig mod forskere tilknyttet danske forskningsinstitutioner, samt puljen ’Forskningsformidling’, der henvender sig til professionelle formidlere.
I mindelegatet kan der søges op til 200.000 kroner, mens der inden for ’Forskningsformidling’ vurderes projekter på op til tre millioner kroner i støtte.
Læs mere her.